reklama

Tekvica

Jeseň je nepopierateľne tu, a s ňou i jej kráľovná tekvica. Pečenú tekvicu a tekvicovú polievku pozná skoro každý. Ja sa dnes s vami podelím o iné moje obľúbené recepty. Tekvicový koláč a tekvicový pilaf, jednoduchšia verzia sofistikovaného talianskeho rizota. Čudné značky v receptoch si zatiaľ nevšímajte. Postupne vám prezradím, čo sa za nimi skrýva. Dnes je pekný deň, využime ho na prechádzku do prírody. Na vzdelávanie budeme mať dosť času v zime. Prajem vám Pekný víkend a veľa úspechov pri varení a pečení.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tekvicový koláč

125 gr vychladeného masla

125 gr hladkej pšeničnej múky

125 gr jemne mletej, preosiatej celozrnnej pšeničnej múky

1 ks vajíčko

2 PL medu

¼ ČL muškátového oriešku

 soľ

4 PL studenej vody

20 gr masla na vymazanie formy na koláč

 Forma na koláč s priemerom 28 cm

350 gr tekvicového pyré

3 ks vajíčka

150 ml smotany na šľahanie

160 gr medu

1 ČL škorice

½ ČL sušeného zázvoru

½ ČL mletého badianu

½ ČL mletých klinčekov

¼ ČL muškátového orieška

Krehké cesto

Môže sa stať, že celozrnná múka obsahuje viacej otrúb, preto budeme potrebovať väčšie množstvo múky z ktorej po preosiatí dostaneme potrebných 125 gr.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obe múky zmiešame a ešte raz preosejeme na pracovnú dosku. Do stredu vyhĺbime jamku do ktorej dáme vychladené maslo nakrájané na malé, cca 1,5x1,5 cm kocky. Začneme prstami spracovávať múku s maslom kým nedostaneme mrveničku. Potom pridáme vajíčko, med, muškátový oriešok, štipku soli a vodu a rýchlo vypracujeme hladké a pružné cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do papiera na pečenie a odložíme do chladničky na 30 minút.

 Formu vymažeme maslom.

 Pracovnú dosku poprášime múkou a odpočinuté cesto vyvaľkáme na kruh s hrúbkou cca 5 mm. Na cesto veľmi netlačíme. Vyvaľkané cesto navynieme na valček a preložíme do formy. Cesto pritlačíme k okrajom formy a prebytočné orežeme. Dno na niekoľkých miestach popicháme vydličkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Do formy dáme papier na pečenie a formu vyplníme fazuľou. Zabráni nám to padnutiu okrajov cesta keď ho budeme piecť bez náplne. Takto pripravený korpus pečieme 15 minút na teplote 200°C. To robíme v prípade keď budeme koláč plniť veľmi tekutou plnkou ako napríklad tekvicovou, alebo tvarohovo

Tekvicová náplň

Najskôr si pripravíme tekvicové pyré. Maslovú, alebo muškátovú tekvicu prerežeme na polovicu. Polievkovou lyžicou vyberieme jadierka. Tekvicu pečieme 40 minút na teplote 200 °C. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, rozmixujeme na pyré.

Do tekvicového pyré pridáme vajíčka, smotanu, med, škoricu a ostatné korenia. Premiešame. Hotovú náplň vylejeme do predpečeného korpusu 0,5 cm pod okraj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pečieme na teplote 180 °C 45 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť. 

Obrázok blogu

Tekvicový pilaf

Z (n) 2 PL masla

Z (n) 1 ks stredne veľkej mrkvy

Z (o) 1 ks zeler, približne rovnaké množstvo ako mrkvy

K (t) 1 ks stredne veľkej cibule

K (t) 1 šálka guľato zrnnej ryže na rizoto, môžete použiť aj obyčajnú ryžu

K (t) ¼ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku

K (h) čerstvo mleté čierne korenie

V (s) soľ

D (o) 1 dcl dobrého, suchého, bieleho suchého vína

O (t) 600 ml horúcej vody, alebo kuracieho vývaru

O (t) ½ ČL kurkumy

Z (t) 2 šálky tekvicového pyré, alebo na malé kocky, cca 7x7 mm nakrájanej tekvice

Z (t) ½ šálky na suchej panvici restovaných tekvicových jadierok

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z (t) tekvicový olej

 Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame nadrobno, cca 4x4 mm. V hrnci, alebo panvici s vyšším okrajom a pokrievkou rozpustíme maslo. Najskôr pridáme mrkvu a zeler, premiešame. Potom pridáme aj cibuľu a restujeme približne 10 minút. Pridáme ryžu, čierne korenie a muškátový oriešok, premiešame, aby sa nám každé zrnko ryže obalilo v masle.

Osolíme. Prilejeme víno, premiešame a necháme odpariť alkohol. Potom prilejeme horúcu vodu, alebo vývar, pridáme kurkumu a premiešame. Pridáme tekvicové pyré, alebo tekvicu, premiešame. Prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme 15-18 minút podľa druhu ryže. Množstvo tekutiny sa môže rôzniť. Každý druh ryže, aj zeleniny inak absorbuje tekutinu. Necháme ešte cca 10 minút odpočívať prikryté v hrnci.

 Hotový pokrm servírujeme pokvapkaný tekvicovým olejom a posypaný tekvicovými jadierkami. Podávame ho ako samostatný chod, alebo ako prílohu k mäsu.

ČL=čajová lyžička, PL=polievková lyžica, ml=mililiter, dcl=deciliter, l=liter,

1 šálka=250 ml

Z=zem, K=kov, V=voda, D=drevo, O=oheň

h=horúce, t=teplé, n=neutrálne, o=osviežujúce, s=studené

Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu