Zima je tu

Autor: Peter Krško | 15.11.2014 o 16:28 | (upravené 16.11.2014 o 9:48) Karma článku: 3,89 | Prečítané:  806x

Starovekí čínski mudrci na základe dlhodobého pozorovania prírody rozdelili rok inak, ako ho poznáme na západe. Ak od dátumov rovnodenností a slnovratov najskôr odčítame 36 dní, potom 36 dní pripočítame získame 4 ročné obdobia a 4 medziobdobia. Podľa špecifických vlastností každého obdobia ich pridelili ku štyrom elementom. Jar – drevu, leto – ohňu, jeseň – kovu a zimu – vode. Piaty element zem sa prelína celým rokom. Prináleží mu babie leto a 18 dní medzi jednotlivými obdobiami. Tento čas nazývame dojo – stred. Počas  dní dojo odznieva energia predchádzajúceho obdobia a Zem a všetko živé na nej sa pripravuje na nadchádzajúce obdobie. Každá zmena prichádza postupne.

Zima sa začína 15.11. a končí 27.1. Je to čas vrcholného Jinu, tmy, chladu a pokoja. Tento čas je určený na oddych a regeneráciu našich síl, ktoré sme vyčerpali v aktívnej fáze roka, na jar, v lete a období zberu úrody. Energiu, ktorá bola v predchádzajúcej fáze orientovaná smerom von, obrátime teraz dovnútra. Obmedzíme fyzickú aktivitu, zamyslíme sa nad svojim životom, plánujeme. Doprajeme si viacej spánku a výdatnejšie jedlo. 

 

Život v súlade s ročnými obdobiami nám dáva možnosť rozumne zaobchádzať zo svojimi silami. Ak v čase kľudu načerpáme dostatok síl, vyhneme sa v čase aktivity neželanej únavy. Žiaľ, súčasný západný životný štýl kladie na človeka rovnaké nároky počas celého roka, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na fyzickom i duševnom zdraví a starobe bez radosti zo života.

 

Tak, ako prispôsobujeme svoju činnosť kolobehu ročných, meníme aj náš jedálníček. V zime zvýšime podiel potravín prináležiacich elementu vody. Sú to hlavne strukoviny. Podporíme tak obličky a močový mechúr, orgány patriace elementu vody. Dlho varené zeleninové a mäsové polievky a eintopfy nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú a dodajú potrebnú energiu. Zima je obdobím tvorenia kostí. Na stavbu kostí sú dobré dlho varené vývary z mäsa a kostí. Taoistický kuchár varí vývar aj 18 hodín. Z takto pripraveného vývaru sa látky ukladajú vo vnútri kostí, čo zabezpečuje ich pevnosť. Vápnik z mliečnych výrobkov sa ukladá na povrchu kostí a má drobivú štruktúru. Spôsobuje ich krehkú štruktúru a lámavosť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Je nereálne, aby nepriaznivý stav zvrátil.

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.


Už ste čítali?