reklama

Zima je tu

Starovekí čínski mudrci na základe dlhodobého pozorovania prírody rozdelili rok inak, ako ho poznáme na západe. Ak od dátumov rovnodenností a slnovratov najskôr odčítame 36 dní, potom 36 dní pripočítame získame 4 ročné obdobia a 4 medziobdobia. Podľa špecifických vlastností každého obdobia ich pridelili ku štyrom elementom. Jar – drevu, leto – ohňu, jeseň – kovu a zimu – vode. Piaty element zem sa prelína celým rokom. Prináleží mu babie leto a 18 dní medzi jednotlivými obdobiami. Tento čas nazývame dojo – stred. Počas dní dojo odznieva energia predchádzajúceho obdobia a Zem a všetko živé na nej sa pripravuje na nadchádzajúce obdobie. Každá zmena prichádza postupne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Zima sa začína 15.11. a končí 27.1. Je to čas vrcholného Jinu, tmy, chladu a pokoja. Tento čas je určený na oddych a regeneráciu našich síl, ktoré sme vyčerpali v aktívnej fáze roka, na jar, v lete a období zberu úrody. Energiu, ktorá bola v predchádzajúcej fáze orientovaná smerom von, obrátime teraz dovnútra. Obmedzíme fyzickú aktivitu, zamyslíme sa nad svojim životom, plánujeme. Doprajeme si viacej spánku a výdatnejšie jedlo. 

Život v súlade s ročnými obdobiami nám dáva možnosť rozumne zaobchádzať zo svojimi silami. Ak v čase kľudu načerpáme dostatok síl, vyhneme sa v čase aktivity neželanej únavy. Žiaľ, súčasný západný životný štýl kladie na človeka rovnaké nároky počas celého roka, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na fyzickom i duševnom zdraví a starobe bez radosti zo života.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tak, ako prispôsobujeme svoju činnosť kolobehu ročných, meníme aj náš jedálníček. V zime zvýšime podiel potravín prináležiacich elementu vody. Sú to hlavne strukoviny. Podporíme tak obličky a močový mechúr, orgány patriace elementu vody. Dlho varené zeleninové a mäsové polievky a eintopfy nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú a dodajú potrebnú energiu. Zima je obdobím tvorenia kostí. Na stavbu kostí sú dobré dlho varené vývary z mäsa a kostí. Taoistický kuchár varí vývar aj 18 hodín. Z takto pripraveného vývaru sa látky ukladajú vo vnútri kostí, čo zabezpečuje ich pevnosť. Vápnik z mliečnych výrobkov sa ukladá na povrchu kostí a má drobivú štruktúru. Spôsobuje ich krehkú štruktúru a lámavosť.

Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu