Zima sa začína 15.11. a končí 27.1. Je to čas vrcholného Jinu, tmy, chladu a pokoja. Tento čas je určený na oddych a regeneráciu našich síl, ktoré sme vyčerpali v aktívnej fáze roka, na jar, v lete a období zberu úrody. Energiu, ktorá bola v predchádzajúcej fáze orientovaná smerom von, obrátime teraz dovnútra. Obmedzíme fyzickú aktivitu, zamyslíme sa nad svojim životom, plánujeme. Doprajeme si viacej spánku a výdatnejšie jedlo.
Život v súlade s ročnými obdobiami nám dáva možnosť rozumne zaobchádzať zo svojimi silami. Ak v čase kľudu načerpáme dostatok síl, vyhneme sa v čase aktivity neželanej únavy. Žiaľ, súčasný západný životný štýl kladie na človeka rovnaké nároky počas celého roka, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na fyzickom i duševnom zdraví a starobe bez radosti zo života.
Tak, ako prispôsobujeme svoju činnosť kolobehu ročných, meníme aj náš jedálníček. V zime zvýšime podiel potravín prináležiacich elementu vody. Sú to hlavne strukoviny. Podporíme tak obličky a močový mechúr, orgány patriace elementu vody. Dlho varené zeleninové a mäsové polievky a eintopfy nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú a dodajú potrebnú energiu. Zima je obdobím tvorenia kostí. Na stavbu kostí sú dobré dlho varené vývary z mäsa a kostí. Taoistický kuchár varí vývar aj 18 hodín. Z takto pripraveného vývaru sa látky ukladajú vo vnútri kostí, čo zabezpečuje ich pevnosť. Vápnik z mliečnych výrobkov sa ukladá na povrchu kostí a má drobivú štruktúru. Spôsobuje ich krehkú štruktúru a lámavosť.