Polievky zo strukovín

Autor: Peter Krško | 15.11.2014 o 16:38 | (upravené 15.11.2014 o 19:03) Karma článku: 3,92 | Prečítané:  1447x

Polievka zo sušených strukovín

V (n,o)         2 hrnčeky sušených strukovín, rôzne druhy fazule, šošovice, hrach, lúpaný bôb, cícer

V (s)            2 l studenej vody, alebo vývaru

Z (n)            2 ks stredne veľkej mrkvy, alebo 1ks veľkej

Z (o)            1 ks zeleru, množstvo približne ako mrkvy

K (t)            1 ks stredne veľkej cibule

K (h)           2 ks strúčiky cesnaku

K (t)            2 ks bobkového listu

K (t)            ½ ČL sušenej saturejky

V (s)            ½ ČL morskej soli

D (o)            1 PL hustého paradajkového pretlaku

O (t)            1 PL mletej červenej papriky

Z (o,t)          2 PL panenského slnečnicového, alebo repkového oleja

K (t)            mleté čierne korenie

K (t)            sušené polievkové byliny (petržlenová vňať, pažítka)

V (s)            soľ podľa potreby

D (t)            dobrý ocot podľa vlastnej chuti

 

                            Strukoviny opláchneme v studenej vode a namočíme. Fazuľu a bôb na 12 hodín, ostatné strukovine stačí na 4-5 hodín. Namočené strukoviny scedíme, a opláchneme v studenej vode.

         Do hrnca dáme namočené strukoviny a prilejeme studenou vodou, alebo vývarom. Privedieme k varu. Penu, ktorá sa vytvorila na povrchu zberáme sitkom. Varíme skoro do mäkka, podľa druhu strukoviny. Fazuľu a bôb 2-2,5 hodiny, cca 45 minút až hodinu hrach, šošovicu a cícer. Strukoviny napriek svojím blahodarným účinkom na ľadviny a močový mechúr sú ťažko stráviteľné a spôsobujú plynatosť v tráviacom trakte. Preto ich namáčame, zbierame penu, čím potlačíme ich nepriaznivé účinky a dostatočne dlho varíme čím zabezpečíme ich ľahšiu stráviteľnosť.

         Mrkvu a zeler nakrájame na kocky vo veľkosti strukoviny, ktorú varíme. Pridáme do polievky. Premiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a najemno nasekaný cesnak, bobkový list, saturejku a premiešame. Pridáme soľ a premiešame. Ďalej pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Nakoniec pridáme červenú papriku. Varíme ďalších 30 minút. Polievku dokončíme pridaním oleja, alebo masti, mletého čierneho korenia, sušených polievkových bylín a soli. Na záver môžeme pridať dobrý ocot podľa vlastnej chuti.

         Polievku servírujeme teplú.

 

         Toto je základný recept. Pridávaním ďalších ingrediencií získate neobmedzenú škálu nových polievok. Môžete pridať ďalšie druhy zeleniny, obilnín, korení a byliniek, údené rebrá....

 

Fazuľová polievka s kapustou

 

         Táto polievka je dobrá z tmavej fazule. Vo fáze elementu zeme s mrkvou a zelerom pridáme 2 šálky najemno nasekanej červenej kapusty. Vo fáze kovu ochutíme ¼ ČL rasce.

 

Fazuľová polievka s krúpami

 

         Táto polievka je dobrá zo strakatej fazule. Použijeme 1 a ½ hrnčeka fazule. Vo fáze elementu dreva spolu s paradajkovým pretlakom pridáme ½ hrnčeka opláchnutých jačmenných krúpou. Polievku varíme ešte približne 45 minút.

 

Polievka z červenej šošovice a gaštanov

 

         Použijeme 2 hrnčeky červenej šošovice. Varíme 30 minút. Vo fáze elementu zeme pridáme 2 hrnčeky olúpaných gaštanov. Varíme ďalších 45 minút. Táto polievka je sladká. Nepridávame do nej ocot.

 

Šošovicová polievka s koriandrom, rascou a čili

 

         Použijeme akýkoľvek druh šošovice. Vo fáze kovu pridáme po ¼ ČL lyžičky mletej rasce a koriandru a čili (lupienky, prášok, celé sušené papričky) podľa chuti.

 

Šošovicová polievka s kelom

 

         Na túto polievku sa hodí hnedá a zelená šošovica. Vo fáze elementu zeme pridáme 2 šálky najemno nakrájaného kelu. Vo fáze elementu kovu polievku ochutíme po ¼ ČL sušeného tymianu, rozmarínu, šalvie a majoránu.

 

ČL=čajová lyžička, PL=polievková lyžica, ml=mililiter, dcl=deciliter, l=liter,

1 šálka=250 ml

Z=zem, K=kov, V=voda, D=drevo, O=oheň

h=horúce, t=teplé, n=neutrálne, o=osviežujúce, s=studené

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Je nereálne, aby nepriaznivý stav zvrátil.

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.


Už ste čítali?