reklama

Polievky zo strukovín

Polievka zo sušených strukovín

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

V (n,o) 2 hrnčeky sušených strukovín, rôzne druhy fazule, šošovice, hrach, lúpaný bôb, cícer

V (s) 2 l studenej vody, alebo vývaru

Z (n) 2 ks stredne veľkej mrkvy, alebo 1ks veľkej

Z (o) 1 ks zeleru, množstvo približne ako mrkvy

K (t) 1 ks stredne veľkej cibule

K (h) 2 ks strúčiky cesnaku

K (t) 2 ks bobkového listu

K (t) ½ ČL sušenej saturejky

V (s) ½ ČL morskej soli

D (o) 1 PL hustého paradajkového pretlaku

O (t) 1 PL mletej červenej papriky

Z (o,t) 2 PL panenského slnečnicového, alebo repkového oleja

K (t) mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K (t) sušené polievkové byliny (petržlenová vňať, pažítka)

V (s) soľ podľa potreby

D (t) dobrý ocot podľa vlastnej chuti

  Strukoviny opláchneme v studenej vode a namočíme. Fazuľu a bôb na 12 hodín, ostatné strukovine stačí na 4-5 hodín. Namočené strukoviny scedíme, a opláchneme v studenej vode.

 Do hrnca dáme namočené strukoviny a prilejeme studenou vodou, alebo vývarom. Privedieme k varu. Penu, ktorá sa vytvorila na povrchu zberáme sitkom. Varíme skoro do mäkka, podľa druhu strukoviny. Fazuľu a bôb 2-2,5 hodiny, cca 45 minút až hodinu hrach, šošovicu a cícer. Strukoviny napriek svojím blahodarným účinkom na ľadviny a močový mechúr sú ťažko stráviteľné a spôsobujú plynatosť v tráviacom trakte. Preto ich namáčame, zbierame penu, čím potlačíme ich nepriaznivé účinky a dostatočne dlho varíme čím zabezpečíme ich ľahšiu stráviteľnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Mrkvu a zeler nakrájame na kocky vo veľkosti strukoviny, ktorú varíme. Pridáme do polievky. Premiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a najemno nasekaný cesnak, bobkový list, saturejku a premiešame. Pridáme soľ a premiešame. Ďalej pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Nakoniec pridáme červenú papriku. Varíme ďalších 30 minút. Polievku dokončíme pridaním oleja, alebo masti, mletého čierneho korenia, sušených polievkových bylín a soli. Na záver môžeme pridať dobrý ocot podľa vlastnej chuti.

 Polievku servírujeme teplú.

 Toto je základný recept. Pridávaním ďalších ingrediencií získate neobmedzenú škálu nových polievok. Môžete pridať ďalšie druhy zeleniny, obilnín, korení a byliniek, údené rebrá....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fazuľová polievka s kapustou

 Táto polievka je dobrá z tmavej fazule. Vo fáze elementu zeme s mrkvou a zelerom pridáme 2 šálky najemno nasekanej červenej kapusty. Vo fáze kovu ochutíme ¼ ČL rasce.

Fazuľová polievka s krúpami

 Táto polievka je dobrá zo strakatej fazule. Použijeme 1 a ½ hrnčeka fazule. Vo fáze elementu dreva spolu s paradajkovým pretlakom pridáme ½ hrnčeka opláchnutých jačmenných krúpou. Polievku varíme ešte približne 45 minút.

Polievka z červenej šošovice a gaštanov

 Použijeme 2 hrnčeky červenej šošovice. Varíme 30 minút. Vo fáze elementu zeme pridáme 2 hrnčeky olúpaných gaštanov. Varíme ďalších 45 minút. Táto polievka je sladká. Nepridávame do nej ocot.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šošovicová polievka s koriandrom, rascou a čili

 Použijeme akýkoľvek druh šošovice. Vo fáze kovu pridáme po ¼ ČL lyžičky mletej rasce a koriandru a čili (lupienky, prášok, celé sušené papričky) podľa chuti.

Šošovicová polievka s kelom

 Na túto polievku sa hodí hnedá a zelená šošovica. Vo fáze elementu zeme pridáme 2 šálky najemno nakrájaného kelu. Vo fáze elementu kovu polievku ochutíme po ¼ ČL sušeného tymianu, rozmarínu, šalvie a majoránu.

ČL=čajová lyžička, PL=polievková lyžica, ml=mililiter, dcl=deciliter, l=liter,

1 šálka=250 ml

Z=zem, K=kov, V=voda, D=drevo, O=oheň

h=horúce, t=teplé, n=neutrálne, o=osviežujúce, s=studené

Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu