Eintopf

Autor: Peter Krško | 20.11.2014 o 12:09 | Karma článku: 4,34 | Prečítané:  1399x

Eintopf (z nemeckého jeden hrniec) je rustikálny pokrm pripravovaný v jednom hrnci pomalým varením, alebo dusením. Existuje mnoho variant tohto jedla. Jeho základnými zložkami sú rôzne druhy mäsa, zeleniny, strukovín a obilnín. Ochutený je bylinkami a rozmanitým korením. Je  to chutné a výživné jedlo, vhodné na chladné jesenné a zimné obdobie.

Zeleninový eintopf

Z (o)     4 PL     slnečnicového panenského oleja

K (t)      1ks      veľkej cibul

K (t)      1ks      pór, nakrájaný na kolieska cca 7 mm hrubé

K (h)     2 ks     strúčiky cesnaku

Z (n)     4 ks     stredne veľkých zemiakov, nakrájaných na osminky

Z (n)     2 ks     veľkej mrkvy, nakrájanej na kolieska cca 7 mm hrubé

Z (o)     ½         stredne veľkej buľvy zeleru, nakrájaných na kocky s hranou cca 1,2 cm

Z (t)      ½         stredne veľkej tekvice Hokaido, nakrájanej na kocky s hranou cca 1,2 cm

K (t)      2ks      bobkového listu

K (t)      1 ČL     sušeného tymianu

K (t)      1 ČL     sušeného rozmarínu

K (t)      1ČL      majoránu

K (t)      1ČL      rasce

K (h)     1ks      malá sušená čili paprička, alebo ¼ ČL mletého čili

V (s)     1 ČL     soli

D (o)     3 dcl    paradajkového pyré, alebo 1 plechovka lúpaných paradajok

O (t)     2 PL     mletej červenej papriky

O (o)    1l         horúcej vody, alebo jemného mäsového vývaru

O (t)     8 ks     ružičkového kelu

Z (o)     8 ks     stredne veľkých hnedých, alebo bielych šampiňónov nakrájaných na polovičky

Z (n)     1PL      kukuričnej polenty

K (h)                 mleté čierne korenie

V (s)                 soľ

     Na dno rozohriateho hrnca nalejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a pór. Premiešame a restujeme  kým nám cibuľa a pór nezmäknú, približne 10 minút. Pridáme na tenké plátky nakrájaný cesnak. Premiešame a restujeme 2-3 minúty. Pridáme zemiaky, mrkvu, zeler, tekvicu. Premiešame a restujeme ďalšie 2-3 minúty. Pridáme bobkový list, tymian, rozmarín, majorán, rascu, čili papričku (môžeme vynechať), premiešame. Pridáme soľ, premiešame. Pridáme paradajkové pyré, alebo lúpané paradajky, premiešame. Do hrnca prilejeme horúcu vodu, alebo vývar, mletú červenú papriku, očistené ružičky kelu, premiešame. Pridáme polentu a šampiňóny, premiešame. Okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, premiešame. Eintopf dusíme na slabom plameni cca 1 hodinu, alebo kým nie je všetka zelenina uvarená. Na záver môžeme pridať soľ podľa potreby.

     Na prípravu tohto jedla sa hodia ťažké liatinové hrnce.

     Existuje mnoho možností, ako si tento recept upraviť pridaním iných druhov zeleniny, sušených húb, slaniny, alebo mäsa, rôznych druhov obilnín, napr. jačmenných krúp, rôznych byliniek a korení.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Je nereálne, aby nepriaznivý stav zvrátil.

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.


Už ste čítali?