Zima je tu

Autor: Peter Krško | 15.11.2014 o 16:28 | (upravené 16.11.2014 o 9:48) Karma článku: 3,89 | Prečítané:  831x

Starovekí čínski mudrci na základe dlhodobého pozorovania prírody rozdelili rok inak, ako ho poznáme na západe. Ak od dátumov rovnodenností a slnovratov najskôr odčítame 36 dní, potom 36 dní pripočítame získame 4 ročné obdobia a 4 medziobdobia. Podľa špecifických vlastností každého obdobia ich pridelili ku štyrom elementom. Jar – drevu, leto – ohňu, jeseň – kovu a zimu – vode. Piaty element zem sa prelína celým rokom. Prináleží mu babie leto a 18 dní medzi jednotlivými obdobiami. Tento čas nazývame dojo – stred. Počas  dní dojo odznieva energia predchádzajúceho obdobia a Zem a všetko živé na nej sa pripravuje na nadchádzajúce obdobie. Každá zmena prichádza postupne.

Zima sa začína 15.11. a končí 27.1. Je to čas vrcholného Jinu, tmy, chladu a pokoja. Tento čas je určený na oddych a regeneráciu našich síl, ktoré sme vyčerpali v aktívnej fáze roka, na jar, v lete a období zberu úrody. Energiu, ktorá bola v predchádzajúcej fáze orientovaná smerom von, obrátime teraz dovnútra. Obmedzíme fyzickú aktivitu, zamyslíme sa nad svojim životom, plánujeme. Doprajeme si viacej spánku a výdatnejšie jedlo. 

 

Život v súlade s ročnými obdobiami nám dáva možnosť rozumne zaobchádzať zo svojimi silami. Ak v čase kľudu načerpáme dostatok síl, vyhneme sa v čase aktivity neželanej únavy. Žiaľ, súčasný západný životný štýl kladie na človeka rovnaké nároky počas celého roka, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na fyzickom i duševnom zdraví a starobe bez radosti zo života.

 

Tak, ako prispôsobujeme svoju činnosť kolobehu ročných, meníme aj náš jedálníček. V zime zvýšime podiel potravín prináležiacich elementu vody. Sú to hlavne strukoviny. Podporíme tak obličky a močový mechúr, orgány patriace elementu vody. Dlho varené zeleninové a mäsové polievky a eintopfy nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú a dodajú potrebnú energiu. Zima je obdobím tvorenia kostí. Na stavbu kostí sú dobré dlho varené vývary z mäsa a kostí. Taoistický kuchár varí vývar aj 18 hodín. Z takto pripraveného vývaru sa látky ukladajú vo vnútri kostí, čo zabezpečuje ich pevnosť. Vápnik z mliečnych výrobkov sa ukladá na povrchu kostí a má drobivú štruktúru. Spôsobuje ich krehkú štruktúru a lámavosť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Najskôr partneri, potom nepriatelia na život a na smrť. Príbeh Sýkorovej vraždy

Zlikvidovať mafiána Miroslava Sýkoru mala podľa kľúčového svedka záujem aj Slovenská informačná služba.

PLUS

Zločin po slovensky: Ako zomrela Mária?

Temný zločin zo 60. rokov ožíva vďaka novinárovi Jánovi Čomajovi.

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Po vstupe do župy sa im začalo dariť.


Už ste čítali?