Polievky zo strukovín

Autor: Peter Krško | 15.11.2014 o 16:38 | (upravené 15.11.2014 o 19:03) Karma článku: 3,92 | Prečítané:  1513x

Polievka zo sušených strukovín

V (n,o)         2 hrnčeky sušených strukovín, rôzne druhy fazule, šošovice, hrach, lúpaný bôb, cícer

V (s)            2 l studenej vody, alebo vývaru

Z (n)            2 ks stredne veľkej mrkvy, alebo 1ks veľkej

Z (o)            1 ks zeleru, množstvo približne ako mrkvy

K (t)            1 ks stredne veľkej cibule

K (h)           2 ks strúčiky cesnaku

K (t)            2 ks bobkového listu

K (t)            ½ ČL sušenej saturejky

V (s)            ½ ČL morskej soli

D (o)            1 PL hustého paradajkového pretlaku

O (t)            1 PL mletej červenej papriky

Z (o,t)          2 PL panenského slnečnicového, alebo repkového oleja

K (t)            mleté čierne korenie

K (t)            sušené polievkové byliny (petržlenová vňať, pažítka)

V (s)            soľ podľa potreby

D (t)            dobrý ocot podľa vlastnej chuti

 

                            Strukoviny opláchneme v studenej vode a namočíme. Fazuľu a bôb na 12 hodín, ostatné strukovine stačí na 4-5 hodín. Namočené strukoviny scedíme, a opláchneme v studenej vode.

         Do hrnca dáme namočené strukoviny a prilejeme studenou vodou, alebo vývarom. Privedieme k varu. Penu, ktorá sa vytvorila na povrchu zberáme sitkom. Varíme skoro do mäkka, podľa druhu strukoviny. Fazuľu a bôb 2-2,5 hodiny, cca 45 minút až hodinu hrach, šošovicu a cícer. Strukoviny napriek svojím blahodarným účinkom na ľadviny a močový mechúr sú ťažko stráviteľné a spôsobujú plynatosť v tráviacom trakte. Preto ich namáčame, zbierame penu, čím potlačíme ich nepriaznivé účinky a dostatočne dlho varíme čím zabezpečíme ich ľahšiu stráviteľnosť.

         Mrkvu a zeler nakrájame na kocky vo veľkosti strukoviny, ktorú varíme. Pridáme do polievky. Premiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a najemno nasekaný cesnak, bobkový list, saturejku a premiešame. Pridáme soľ a premiešame. Ďalej pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Nakoniec pridáme červenú papriku. Varíme ďalších 30 minút. Polievku dokončíme pridaním oleja, alebo masti, mletého čierneho korenia, sušených polievkových bylín a soli. Na záver môžeme pridať dobrý ocot podľa vlastnej chuti.

         Polievku servírujeme teplú.

 

         Toto je základný recept. Pridávaním ďalších ingrediencií získate neobmedzenú škálu nových polievok. Môžete pridať ďalšie druhy zeleniny, obilnín, korení a byliniek, údené rebrá....

 

Fazuľová polievka s kapustou

 

         Táto polievka je dobrá z tmavej fazule. Vo fáze elementu zeme s mrkvou a zelerom pridáme 2 šálky najemno nasekanej červenej kapusty. Vo fáze kovu ochutíme ¼ ČL rasce.

 

Fazuľová polievka s krúpami

 

         Táto polievka je dobrá zo strakatej fazule. Použijeme 1 a ½ hrnčeka fazule. Vo fáze elementu dreva spolu s paradajkovým pretlakom pridáme ½ hrnčeka opláchnutých jačmenných krúpou. Polievku varíme ešte približne 45 minút.

 

Polievka z červenej šošovice a gaštanov

 

         Použijeme 2 hrnčeky červenej šošovice. Varíme 30 minút. Vo fáze elementu zeme pridáme 2 hrnčeky olúpaných gaštanov. Varíme ďalších 45 minút. Táto polievka je sladká. Nepridávame do nej ocot.

 

Šošovicová polievka s koriandrom, rascou a čili

 

         Použijeme akýkoľvek druh šošovice. Vo fáze kovu pridáme po ¼ ČL lyžičky mletej rasce a koriandru a čili (lupienky, prášok, celé sušené papričky) podľa chuti.

 

Šošovicová polievka s kelom

 

         Na túto polievku sa hodí hnedá a zelená šošovica. Vo fáze elementu zeme pridáme 2 šálky najemno nakrájaného kelu. Vo fáze elementu kovu polievku ochutíme po ¼ ČL sušeného tymianu, rozmarínu, šalvie a majoránu.

 

ČL=čajová lyžička, PL=polievková lyžica, ml=mililiter, dcl=deciliter, l=liter,

1 šálka=250 ml

Z=zem, K=kov, V=voda, D=drevo, O=oheň

h=horúce, t=teplé, n=neutrálne, o=osviežujúce, s=studené

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Najskôr partneri, potom nepriatelia na život a na smrť. Príbeh Sýkorovej vraždy

Zlikvidovať mafiána Miroslava Sýkoru mala podľa kľúčového svedka záujem aj Slovenská informačná služba.

PLUS

Zločin po slovensky: Ako zomrela Mária?

Temný zločin zo 60. rokov ožíva vďaka novinárovi Jánovi Čomajovi.

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Po vstupe do župy sa im začalo dariť.


Už ste čítali?