reklama

Eintopf

Eintopf (z nemeckého jeden hrniec) je rustikálny pokrm pripravovaný v jednom hrnci pomalým varením, alebo dusením. Existuje mnoho variant tohto jedla. Jeho základnými zložkami sú rôzne druhy mäsa, zeleniny, strukovín a obilnín. Ochutený je bylinkami a rozmanitým korením. Je  to chutné a výživné jedlo, vhodné na chladné jesenné a zimné obdobie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Zeleninový eintopf

Z (o) 4 PL slnečnicového panenského oleja

K (t) 1ks veľkej cibul

K (t) 1ks pór, nakrájaný na kolieska cca 7 mm hrubé

K (h) 2 ks strúčiky cesnaku

Z (n) 4 ks stredne veľkých zemiakov, nakrájaných na osminky

Z (n) 2 ks veľkej mrkvy, nakrájanej na kolieska cca 7 mm hrubé

Z (o) ½ stredne veľkej buľvy zeleru, nakrájaných na kocky s hranou cca 1,2 cm

Z (t) ½ stredne veľkej tekvice Hokaido, nakrájanej na kocky s hranou cca 1,2 cm

K (t) 2ks bobkového listu

K (t) 1 ČL sušeného tymianu

K (t) 1 ČL sušeného rozmarínu

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K (t) 1ČL majoránu

K (t) 1ČL rasce

K (h) 1ks malá sušená čili paprička, alebo ¼ ČL mletého čili

V (s) 1 ČL soli

D (o) 3 dcl paradajkového pyré, alebo 1 plechovka lúpaných paradajok

O (t) 2 PL mletej červenej papriky

O (o) 1l horúcej vody, alebo jemného mäsového vývaru

O (t) 8 ks ružičkového kelu

Z (o) 8 ks stredne veľkých hnedých, alebo bielych šampiňónov nakrájaných na polovičky

Z (n) 1PL kukuričnej polenty

K (h) mleté čierne korenie

V (s) soľ

 Na dno rozohriateho hrnca nalejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a pór. Premiešame a restujeme kým nám cibuľa a pór nezmäknú, približne 10 minút. Pridáme na tenké plátky nakrájaný cesnak. Premiešame a restujeme 2-3 minúty. Pridáme zemiaky, mrkvu, zeler, tekvicu. Premiešame a restujeme ďalšie 2-3 minúty. Pridáme bobkový list, tymian, rozmarín, majorán, rascu, čili papričku (môžeme vynechať), premiešame. Pridáme soľ, premiešame. Pridáme paradajkové pyré, alebo lúpané paradajky, premiešame. Do hrnca prilejeme horúcu vodu, alebo vývar, mletú červenú papriku, očistené ružičky kelu, premiešame. Pridáme polentu a šampiňóny, premiešame. Okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, premiešame. Eintopf dusíme na slabom plameni cca 1 hodinu, alebo kým nie je všetka zelenina uvarená. Na záver môžeme pridať soľ podľa potreby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Na prípravu tohto jedla sa hodia ťažké liatinové hrnce.

 Existuje mnoho možností, ako si tento recept upraviť pridaním iných druhov zeleniny, sušených húb, slaniny, alebo mäsa, rôznych druhov obilnín, napr. jačmenných krúp, rôznych byliniek a korení.

Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu